5.9.13

Biserica CRETULESCU (Bucuresti)

  • BISERICA CRETULESCU
    Calea Victoriei 47, Bucuresti
Considerata a fi unul dintre cele mai valoroase monumente de arhitectura ale orasului de la sfârsitul perioadei brâncovenesti, biserica a fost construita prin grija marelului logofat Iordache Cretulescu si a sotiei sale Safta, in anii (1720-1722).
Constructia are un plan trilobat, purtând deasupra naosului o turla zvelta iar deasupra pronaosului, clopotnita. Ambele sunt inzestrate cu ferestre inguste si lungi accentuând tendinta de verticalitate a monumentului, ceea ce se realizeaza prin plastica decorativa a fatadelor. Acestea sunt impartite in doua registre, cel inferior fiind ornat cu panouri dreptunghiulare iar cel superior cu arcaturi duble, prelungi.
        Intrarea in biserica se face printr-un pridvor deschis, sprijinit pe coloane inalte de piatra intre care se deschid arcade simple in plin centru.
        Exteriorul bisericii a fost tencuit la origine dar, cu ocazia restaurarii efectuate in anii 1935-1936, sub ingrijirea arhitectului St. Bals, el a ramas in caramida aparenta. Pictura din pridvor este cea originara, dar cea din interior apartine lui Gh. Tattarescu, fiind realizata in anii 1859-1860.

Niciun comentariu: